Istoricul manifestării “Zilele Educației Mecatronice”
În anul 2002 avea loc prima competiție studențească de mecatronică la nivel național. Această competiție intitulată “Olimpiada Națională de Mecatronică” s-a desfășurat în perioada 29-31 octombrie 2002 și a fost organizată la Cluj-Napoca, de către Departamentul de Mecatronică și Dinamica Mașinilor (pe atunci Catedra de Mecanisme, Mecanică Fină și Mecatronică) din Cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. În cadrul manifestării au participat 6 echipe reprezentative din 6 centre universitate, după cum urmează:
– Universitatea Politehnica din București
– Universitatea Tehnică de Construcții București
– Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
– Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași
– Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
– Universitatea Politehnica Timișoara
Cele cinci probe, atent cronometrate și supravegheate de arbitri, au constat în montarea, punerea în funcțiune, reglarea, operarea, depanarea și efectuarea de modificări pe echipamente de uz didactic ce au în structură următoarele tipuri de sisteme:
• mecanice, pneumatice
• electrice, electronice
• senzori, traductoare
• automate programabile
• softuri specializate
Echipele concurente au beneficiat de o pregătire inițială din partea firmei FESTO România, după care instruirea inițială s-a desfășurat pentru fiecare echipă individual și autonom, la sediul propriu, pe echipamente FESTO, acestea fiind cele utilizate și la Olimpiadele Internaționale de Mecatronică. Fiecare probă solicită din partea echipelor cunoștințe teoretice solide și deprinderi practice din domeniul automatizărilor industriale. Spiritul de echipă, organizare și creativitate sunt, deasemenea, cerințe imperative pentru depășirea exigențelor competiției.
Manifestarea intitulată “Zilele Educației Mecatronice” a fost inițiată de Universitatea Transilvania din Brașov în anul 2010 cu scopul de a reuni anual universitățile din România care asigură pregătire de excelență în domeniul mecatronic, alături de companii importante din domeniu care doresc să-și prezinte produsele și activitatea pe care o desfășoară.
Ajunse în prezent la ediția a XI-a, “Zilele Educației Mecatronice” s-au desfășurat în fiecare an în câte un alt centru universitar:
– 2010 – Universitatea Transilvania din Brașov;
– 2011 – Universitatea Politehnica Timișoara;
– 2012 – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca;
– 2013 – Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați;
– 2014 – Universitatea Politehnica din București;
– 2015 – Universitatea din Craiova;
– 2016 – Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași;
– 2017 – Universitatea Transilvania din Brașov;
– 2018 – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
– 2019 – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Ediția a XI-a a manifestării “Zilele Educației Mecatronice” este organizată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prin Departamentul de Mecatronică și Dinamica Mașinilor.
Parteneri:
Sponsori:
Le mulțumim partenerilor și sponsorilor noștri care au făcut posibilă organizarea unei noi ediții de succes a manifestării științifice studențești “Zilele Educației Mecatronice 2023” – Ediția a XI-a.